субота, 4 лютого 2012 р.

Ортопедична стоматологія

Ортопедична стоматология киев

Один з розділів стоматології, що охоплює діагностику відхилень у зубощелепної системі, а також повернення зубах цілісної структури і необхідних функцій за допомогою різних видів протезування, називається ортопедична стоматология киев, простіше - ортопедією. Незважаючи на нудне і шаблонне назву, ортопедія містить у собі всю історію формування та прогресування стоматології в цілому. Спочатку даний розділ був присвячений вивченню викривлень хребта і всього опорно-рухового апарату, але згодом розвинулася «ортопедична стоматология киев» як самостійна незалежна гілка. Перші результати розвитку науки в цій галузі з'являлися починаючи з кінця ХIХ століття, хоча спроби відновлення зубів робилися ще з давніх часів.

Головним способом лікування в ортопедичній стоматології спочатку було протезування зубів, але з плином часу змінювалися погляди вчених, з'являлися нові теорії та методи лікування, які пізніше стали застосовуватися на практиці за допомогою нововинайденого спеціального обладнання. У результаті з'ясувалося, що класичне протезування часто не справлялося зі своїм завданням: лікування було правильним, але недовговічним, і згодом знову могли з'являтися проблеми зі здоров'ям зубощелепної системи. При відсутності інших методів з'являлася необхідність періодичної профілактики розвитку нових дефектів, що, в свою чергу, вимагало постійного підвищеної уваги до протезів. Все це сприяло початку вивчення всіх факторів, що впливають на появу дефектів і деформацій у зубощелепної системі, що підняло стоматологію на новий щабель, дозволивши вживати більш осмислені рішення для лікування пацієнтів.

У наш час ортопедична стоматология киев пішла далеко вперед: тепер кожне захворювання розглядається з урахуванням стану всіх внутрішніх органів і здоров'я організму в цілому. Все тому, що всі процеси в організмі людини тісно взаємопов'язані, і зміни в порожнині рота можуть безпосередньо впливати на стан інших систем. Крім того, сама зубочелюстная система дуже залежна як від внутрішніх, так і від зовнішніх факторів, що впливають на організм людини - деякі процеси там можуть порушитися в результаті неправильної роботи того чи іншого органу. Так, наприклад, проблеми з жувальним апаратом можуть привести до порушення травлення, що згодом негативно позначиться на шлунково-кишковому тракті. Так само і навпаки: порушення травлення або проблеми з кровообігом неминуче послаблять зуби у зв'язку з недостатнім харчуванням зубів. Більше того, розладнаність зубощелепної системи, як, втім, і її стабільне відновлення неодмінно позначаться на здоров'ї не тільки фізичному, але й моральному: нестабільність сну, настрою, погіршення / поліпшення загального самопочуття.

Однак не варто забувати, що відновлення та протезування зубів - не єдиний профіль ортопедичної стоматології. Вона також включає в себе такий важливий розділ як ортодонтія, яка присвячена виправленню дефектів і усунення аномальних явищ зубощелепної системи.

Лікарів, які займаються лікуванням і дослідженням усіх областей ортопедії, називають ортодонтами. Вони несуть відповідальність за здоров'я своїх пацієнтів, тому їм необхідно володіти безліччю навичок. Ідеальне знання і розуміння біомеханічного дії зубощелепної системи - це головне для лікарів-ортодонтів, але далеко не єдине, що потрібно для їх роботи. Фізіологія та анатомія ротового апарату, деякі фізичні та хімічні закони, а також закони артикуляції і психологічні прийоми, спрямовані на те, щоб допомогти пацієнтові адаптуватися в післяопераційний період - це той необхідний мінімум, маючи який лікар може по праву називатися фахівцем у своїй галузі.

Имплантация зубов як один із найбільш важливих факторів відновлення зубного ряду

Тим не менш, имплантация зубов і відновлення зубів методом протезування - це все ж основна гілка ортопедичної стоматології, і навіть при наявності безлічі інших різноспрямованих профілів саме це є головним, визначаючи напрям діяльності фахівців. Відновлення зубів відбувається таким чином: проблемна частина зуба заповнюється спеціальними сучасними стоматологічними матеріалами, завдяки чому дефект усувається і зуб знову приймає нормальний зовнішній вигляд. 
Ортопедична стоматологія
Само протезування має кілька підрозділів в залежності від мети, методики і використовуваних матеріалів. Виділяють три основні: знімне, незнімне і умовно-знімне протезування. Вибір одного з цих трьох способів грунтується на індивідуальних особливостях кожного пацієнта і зумовлений багатьма факторами, тому дуже важливий консонанс між лікарем і пацієнтом.

Крім усього перерахованого вище, ортопедична стоматология киев займається також змінами зовнішнього вигляду пацієнта, тобто доданням естетичності допомогою усунення зовні виражених дефектів і деформацій зубів. Мова йде про зміну форми, розміру, кольору та положення кожного зуба в ротовій апараті. Періодично сучасна ортопедична стоматология киев може перегукуватися з терапевтичною стоматологією: деякі дефекти можна усунути різними способами за допомогою їх обох. Вся справа в тому, що з причини розвитку стоматології, появи нових технологій та винаходи матеріалів, потроху стираються межі між розділами. Звідси випливає, що той чи інший дефект можна усунути по-різному: в одному випадку встановити вже готовий вкладиш, щоб заощадити час пацієнта, в іншому ж необхідно зробити попередній відбиток проблемної ділянки і пошарово заповнювати зуб спеціальним матеріалом. Вибір методу обумовлений двома факторами: тривалістю процедури і співвідношенням ціни і якості.

Отже, способів лікування і відновлення зубів існує безліч, але, якщо необхідна ефективність, то краще не зволікати з вибором, а якомога швидше звертатися до лікаря: це значно зменшить витрати на лікування шляхом припинення розвитку хвороби.

1 коментар: